Meditatie of mindfulness, wat past bij mij?

Ons leven wordt steeds drukker en voller en geeft je het idee geen tijd meer te hebben voor de kleine momenten van rust. Maar door op de juiste manier bewust met je lichaam en geest om te gaan, kan dit wel degelijk.

Je ervaart veel stress, druk en je hoofd zit vol, en wil graag meer bewust en relaxed in het leven staan. Een mindfulness of meditatie cursus brengt jou hiervoor op de goede weg, maar welke van de twee is voor jou het beste? In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn, om erachter te komen welke vorm voor jou het beste is weggelegd.

Geschreven door: Sanne

Het verschil

Beide methodes gaan om bewust leven, maar het belangrijkste verschil tussen meditatie en mindfulness is dat het bij mediteren gaat om zowel fysieke als mentale stilte. Daarentegen gaat mindfulness om het bewustzijn en aandacht hebben voor het moment, zonder daarbij te oordelen. 

Beide vormen komen dus dicht bij elkaar, maar hebben allebei een andere aanpak. Om er dus achter te komen wat voor jou het beste zal werken, leggen wij de twee verschillende vormen nog verder uit, aan de hand van leraren uit ons platform.

Wat is Meditatie?

Meditatie is veel meer dan een techniek om je denken tot rust te brengen. Het is in feite een levenshouding waarin je niet meer bepaald wordt door de inhoud van je gedachten en de emoties die je gedachten oproepen. Dat kan ertoe leiden dat je de werkelijkheid op een andere, ruimere, wijze gaat ervaren waardoor je je gemakkelijker voelt in het leven.

Hoewel misschien hier en daar meditatie nog als zweverig wordt gezien, geassocieerd met wierook en kleermakerszit, zien de meeste mensen het simpelweg als een van de manieren waarop we met onszelf en het leven kunnen omgaan. « In feite. » zegt Marjolijn van Lynden van Illiaster, de verbindende factor , ‘’Is meditatie iets heel natuurlijks. Als kind was je altijd met jezelf in verbinding en stroomde je energie vrolijk rond. Je hoeft dus niets aan te leren, maar alleen maar af te leren.” 

Met meditatie kun je het vermogen ontwikkelen om weer in die natuurlijke staat van zijn te komen waarin je op een vanzelfsprekende manier met jezelf en je omgeving bent verbonden. Waarin je jezelf weer als een deel van het grote geheel ervaart, verbonden met hemel en aarde.

In het management ziet men meditatie vaak als een ‘tool’ waardoor mensen flexibeler en stressbestendiger kunnen worden. Marjolijn; “Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, een bijproduct van je ontwikkelend bewustzijn. Meditatie gaat zoveel dieper en verder, brengt je zoveel meer. Het kan een diepgaande levens veranderende ervaring zijn waar woorden voor ontbreken.

Wat is Mindfulness?

Het volledig bewust zijn van de huidige ervaring, is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt bij deze vraag. Het gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu, maar ook hoe, want op die manier leef je intenser en bewuster.

Ook bij mindfulness wordt er vaak gedacht dat het zweverig is, maar Jan van Hoof, eigenaar van Maxximize, geeft aan dat dit bij zijn lessen niet het geval is. " Ik ben geen zweverig persoon, dus ik zal ook mijn lessen daar niet op baseren. Ik wil juist alles vanuit de wetenschap bekijken, het moet namelijk logisch te beredeneren zijn. Maar er zijn ook mensen die door rituelen getriggerd worden en de sfeer met wierook juist fijn vinden, het is maar net waar je jezelf goed bij voelt.”

Jan is na eigen ervaring van het volgen van mindfulness cursussen ook begonnen met het lesgeven hierin aan bedrijven en particulieren. Hij vertelt over hoe je met mindfulness niet meer vanuit je hoofd hoeft te reageren, die als een twijfelende computer werkt, maar vanuit je lichaam die feilloos kan aangeven wat je nodig hebt en waar je grenzen zijn.

 " Zo leer je om veel minder wiebelend in je besluiten te zijn, veel minder twijfel te ervaren, emoties op tijd leert aan te voelen en op dezemanier veel minder vanuit emotie kan reageren, maar jezelf er juist op aanspreken een ander moment terug te komen op de situatie waar je boos of geïrriteerd van werd."

Dit alles goed uitvoeren is zeker niet makkelijk. Maar je moet het ook niet moeilijker maken dan het is. Jan vertelt " Veel mensen durven niet te voelen, omdat ze veel enge dingen hebben meegemaakt, maar uiteindelijk ligt de snelste weg naar innerlijke rust meer bij het feit dat je gewoon ‘oké’ kunt zijn met hoe het van binnen aanvoelt. 

Want ook al stormt het in de buitenwereld en zijn er dingen die niet prettig zijn, is het de kunst om je toch ontspannen te kunnen voelen en onprettige dingen te accepteren. Dat is een grote stap, maar ook de basis en daar heb je wel wat lessen voor nodig.

Lijkt het je een leuk om een mindfulness cursus te volgen? Bekijk hier het aanbod en boek direct de cursus.