Wat leer je tijdens een wijncursus?

Een wijncursus is voor mensen die geïnteresseerd zijn in wijn en hun kennis en begrip van wijn willen vergroten. Dit kan zowel de wijnprofessionals als de wijnliefhebbers zijn. Als je geïnteresseerd bent in het leren over wijn en je wijnkennis wilt verbeteren, kan een wijncursus een geweldige manier zijn om dit te doen. Er is geen specifieke doelgroep voor wie een wijncursus bedoeld is, mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen baat hebben bij het volgen van een wijncursus. Een wijncursus gaat echter niet alleen om leren, het is ook vaak super leuk en gezellig.

Onderwerpen die aan bod komen tijdens een wijncursus

Er zijn talloze onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens een wijncursus: de geschiedenis van wijn, wijnregio's en druivenrassen, wijnproeven, wijn en foodpairing, wijnetiketten lezen, wijn kopen, wijn serveren en wijn maken.

Hoe breed en hoe diep ingegaan wordt in de verschillende onderwerpen hangt af van het niveau van de wijncursus.

Niveaus wijncursussen 

Er zijn verschillende niveaus tijdens een wijncursus. Dit is omdat mensen verschillende kennis en ervaring hebben met wijn, en een cursus op hun eigen niveau kunnen volgen. Je hebt naast de algemene wijncursussen en wijnproeverijen ook wijncursussen die worden aangeboden met een niveau aanduiding van SDEN of WSET. Je kunt als je deze cursussen volgt ook examen doen en een officieel wijncertificaat halen na jouw cursus. WSET staat voor Wine & Spirit Education Trust en is een internationale organisatie die professionele opleidingen en certificeringen aanbiedt op het gebied van wijn en sprits. Is het voor jou belangrijk dat je in het buitenland kunt bewijzen dat jij een bepaald kennisniveau hebt over wijn dan is het wellicht handig om een WSET cursus te volgen. De SDEN standaard is opgezet door de Stichting Dranken Examens en Normeringen is in Nederland de organisatie die onafhankelijk de exameneisen vaststelt en de examens afneemt. SDEN certifcaten worden landelijk erkend door diverse vakorganisaties en is de meest populaire variant van de wijncursussen die worden gegeven. Inhoudelijk benaderen beide varianten elkaar door voor jouw uiteindelijke kennis maakt het niet zoveel uit. Er zijn verschillende opvolgende SDEN niveaus 1 tm 5.

Wijncursus van Hart voor Wijn

CourseSpots was aanwezig bij een wijncursus van Hart voor Wijn. Oprichtster en wijnbaas Kirsten gaf in Rotterdam zelf de les in deze leuke wijnbar net achter Rotterdam Centraal Station. We hadden geen idee wat te verwachten, maar het eerste wat opviel is dat deze wijncursus gevolgd werd door een relatief jong publiek, dertigers. De groep bestond uit zowel wijnliefhebbers die hobbymatig meer over wijn wilde leren en uit horeca mensen die ook vakkennis wilde opdoen. De wijncursus was van het niveau SDEN3, wat betekende dat deze mensen al meer kennis hebben over wijn.

Opvallend was dat iedereen heel amicaal met elkaar omging. Ze hebben tenslotte al langere tijd les met elkaar gehad. Enkele cursisten gaven ook aan dat zij hun wijnpassie niet alleen tijdens de cursus deelden, maar dat er vriendschappen waren ontstaan en zij zelf ook met enige regelmaat wijnavonden organiseerden onderling. Er was dus zeker ruimte voor grapjes en gezelligheid tijdens de cursus. 

Deze vriendschappelijkheid komt natuurlijk voort uit het feit dat zij een gezamenlijke hobby hebben, maar ook zeker door de vrijblijvende manier waarop Kirsten haar lessen aanbiedt. Ze weet enorm veel over wijn, brengt op een enthousiaste manier haar kennis en passie over op de aanwezige cursisten. Er wordt veel wijn geproefd. Tijdens de proefmomenten is het stil, iedereen is met de volle aandacht bij de wijn: kijken, ruiken, proeven en weer uitspugen. Maar daarna deelt iedereen heel actief onderling de bevindingen en ontstaat er een hele interactieve avond. Ik vond dat de wijncursus sfeervol, toegankelijk en zeker leerzaam was.

Kirsten geeft aan dat ze inmiddels al een aantal jaren wijncursussen en proeverijen organiseert in Rotterdam. Het is super leuk om je passie te delen, maar ook de interactie met mensen geeft haar veel energie. Inmiddels is ze als een echte wijnbaas haar wijnschool aan het uitbreiden in meerdere plaatsen in Nederland. Zij geeft wel aan daar niet zelf de lessen te geven, omdat zij door haar cursussen in Rotterdam bijna het hele jaar is volgeboekt.  Zij is echter op zoek gegaan naar wijndocenten en wijnliefhebbers die net als zij met passie hun wijnkennis willen delen, laagdrempelig, interactief op de leukste locaties, zodat de sfeer tijdens de wijncursussen overal vergelijkbaar is.

Starten met een wijncursus

In Nederland zijn diverse wijndocenten actief waardoor je meestal in de buurt een wijncursus kunt vinden. Een wijncursus is dus voor iedereen bedoeld voor wijnprofessionals en wijnliefhebbers en indien je een SDEN of WSET cursus volgt kun je ook altijd aansluitend op gaan voor je examen om een diploma te halen. Wijncursussen worden gevolgd van jong tot oud en omdat de meeste mensen die de cursus volgen niet daar zitten omdat ze moeten, maar daar een cursus volgen vanuit.  De meeste mensen dien nog weinig van wijn weten starten met een SDEN1 cursus, afhankelijk van je basiskennis kun je soms ook starten met een SDEN2 cursus. Vanaf SDEN3 wordt meestal wel de voorwaarden gesteld dat je eerst de eerdere cursussen hebt gevolgd.  

Overtuigd?

Ben jij inmiddels overtuigd dat het volgen van een wijncursus iets voor jou is of wellicht voor iemand in jouw omgeving? Kijk dan op CourseSpots naar de wijncursussen die bij jou in de buurt worden gegeven.