• sanne068

Waarom bijles voor je kind kiezen?

Als ouder de keuze maken of jouw kind bijles nodig heeft? Een vraag die je jezelf na het lezen van dit artikel kan beantwoorden. Misschien merk je dat het niet goed gaat op school bij je kind en kijk je het al een tijdje aan, of overweeg je al om bijles te nemen, maar waarom zou je het niet doen? Bijles is namelijk zeker niet voor alleen kinderen die op het punt staan te blijven zitten, het is een uitkomst voor elk kind met leerachterstand, problemen met studievaardigheden, of in het algemeen voor kinderen die willen werken aan het verbeteren van cijfers, kennis en zelfvertrouwen. Om jou te helpen de juiste keuze te maken hebben wij hier enkele reden op een rijtje gezet, waarom bijles een uitstekende keuze voor je kind kan zijn.

Effectiviteit

Het nemen van bijles blijkt uit onderzoek wel degelijk effectief te zijn. Kinderen die bijles hebben, halen hogere cijfers dan eerst en dan hun klasgenoten. Dit komt doordat ze tijdens de bijles meer stof leren en een overkoepelend beeld krijgen van de inhoud. Er wordt dieper ingegaan op de stof, met extra oefeningen, tips en trucjes en er kan goed worden gekeken naar wat jouw kind nou echt nodig heeft. Op school wordt er namelijk op een algemene manier uitgelegd en is er niet altijd de ruimte om op een bepaald onderwerp verder door te gaan. Ook vind een kind het fijn te voelen dat hij/zij wordt begrepen en niet dom is, maar uiteindelijk zelfs beter zal zijn dan klasgenootjes en de stof sneller zal oppikken.


Persoonlijke aandacht

Dat het niet goed gaat met je kind op school kan liggen aan het feit dat het schoolsysteem niet op alle vakken werkt voor jouw kind, er wordt dan niet diep genoeg op de stof ingegaan en er is weinig ruimte voor vragen of het laten bezinken van de informatie. Ook door de online lessen van het afgelopen jaar kan er achterstand zijn geconstateerd bij je kind, wil je meer lezen? Bekijk dan hier het artikel waar wij de schoolachterstand door Corona behandelen en hoe bijles hier bij kan helpen.


Een bijles leraar kan werk op maat bieden voor elk kind en ziet waar de zwakke plekken zitten, hierdoor wordt er effectief een plan gemaakt en kunnen kinderen op hun eigen tempo en eigen manier een bepaald vak goed oppakken. Er is bovendien ruimte en tijd voor jouw kind om zijn/haar vragen te stellen, zonder zich bezwaard te voelen tijd te verdoen van andere klasgenoten, of op school te lang te blijven hangen voor vragen bij de ene les om vervolgens te laat te komen bij de andere les.
Meer motivatie

Persoonlijke begeleiding geeft een kind een stok achter de deur om met hun volle concentratie en motivatie samen met een begeleider het huiswerk te maken of de stof te leren voor een toets. Uit onderzoek is namelijk ook gebleken dat een kind zich gemotiveerder voelt om zijn/haar werk goed te maken wanneer zij 1-op-1 met iemand aan de slag gaan. Daarnaast is het op de lange termijn ook nog eens tijd besparend, want hoewel de bijles in het begin meer tijd zal vergen van je kind en er hard gewerkt moet worden, zullen ze na een tijdje beloond worden met meer vrije tijd. Tijdens de bijlessen heeft je kind namelijk geleerd efficiënt met zijn tijd om te gaan en is er geen reden meer om je kind binnen te hoeven houden om huiswerk af te krijgen, maar kan hij lekker buiten gaan spelen.


Niet blijven zitten?

Als het op school niet lekker loopt bij jouw kind, heb je je als ouder vast al eens de vraag gesteld, is het niet beter om te blijven zitten? Dan kan je het volgend jaar weer opnieuw proberen. Echter klinkt dit misschien logisch, maar heeft dit juist een negatief effect op je kind. Door te blijven zitten, los je namelijk in de meeste gevallen het probleem op de lange termijn niet op, maar alleen op de korte termijn. De stof zal namelijk weer worden herhaald en hierdoor haalt jouw kind meestal hogere cijfers dan het jaar voorheen, alleen is de manier van leren nog steeds het zelfde, net als zijn studievaardigheden en de basiskennis. Het kan bijvoorbeeld vaak liggen aan dat een kind het lastig vindt om geconcentreerd te leren, of een goede manier te vinden op een effectieve manier de stof te begrijpen. Door aan de slag te gaan met persoonlijke begeleiding kan dit probleem wel aangepakt worden en zal je kind er ook op de lange termijn veel profijt van hebben.


Een passende bijlesleraar voor het vak waar je kind moeite mee heeft, bij jouw in de buurt vinden? Bekijk dan hier onze selectie.Jildou Taalsprong rekenen&taal (Den Haag)

Jildou heeft zich gespecialiseerd in leerlingen met specifieke behoeften. Ook kan zij door kleuren en klanken de Nederlandse taalstructuur zichtbaar maken voor leerlingen met lees- en spellingscontrole. Je kunt bij haar terecht voor extra hulp bij de kernvaardigheden (rekenen, begrijpend lezen en spelling), maar ook voor leestempo.Anja leerkracht rekenen&taal ( Capelle aan den IJsel)

Anja vind het mooi om kinderen te zien opbloeien en gebruik te laten maken van zijn/haar talenten. Ze wil dan ook iedereen meegeven; geloof in jezelf en zie dat je het kunt! Je kan bij haar terecht voor taal en rekenachterstanden voor de groepen 3-8 en het basisonderwijs (15 jaar) Ze vult haar lessen graag in met visueel materiaal aangepast op het leerniveau.Dasha Bijles Engels (Rotterdam)

Dasha is een jonge studente en zit op Tweetalig VWO. Zij kan bijles geven aan kinderen op de basisschool of in de 1e en 2e klas van het voorgezet onderwijs. Momenteel geeft zij liever online les, maar staat ook open voor les aan huis wanneer dit in de buurt is van Rotterdam. Met extra hulp, oefenen en meer stof zal zij begeleiding bieden voor het verbeteren van de Engels vaardigheid.Lasse bijles economie & wiskunde B (Rotterdam)

Hij is al een aantal jaar actief als bijlesdocent op het gebied Economie en Wiskunde B. Lasse zorgt dat de leerling samen met hem hun gewenste doel kunnen bereiken. Dit doet hij door samen met jou de onderwerpen aan te pakken die jij belangrijk vind of die nog aandacht kunnen gebruiken. Hij begeleid je van begin tot eind en gaat stap voor stap te werk.
Calvin bijles economie (Mijnsheerenland, Rotterdam)

Calvin heeft voor de vakken Duits, Engels, economie en geschiedenis goede examen punten gehaald en wilt je graag helpen met een van deze vakken. Voor hem is een goede band creëren erg belangrijk en raadt dan ook een proefles aan om elkaar beter te leren kennen. Hij beschikt over veel basisschool stof, voor de middelbare school dient de leerling dit zelf aan te leveren.Madelief bijles wiskunde B (Online)

Na het cum laude behalen van haar havo en vwo diploma en wiskunde B als haar beste vak, geeft Madelief je graag bijles. Ze interesseert zich erg in dit vak en brengt haar passie graag naar anderen over. Ze bekijkt samen met de leerling welke hulp er nodig is en hamert vooral op oefenen oefenen oefenen. Daarnaast geef ze je ook handige tips en tricks mee.Dit is slechts een selectie. Op CourseSpots vind je nog meer bijlesleraren.

4 keer bekeken