• sanne068

De fun factor van looptraining ontdekken

De meeste die niet vaak aan sport doen krijgen waarschijnlijk bij het woord hardlopen niet een heel warm en blij gevoel. Maar om je fit, zelfverzekerder en energieker te voelen is hardlopen toch echt nog niet zo slecht, het kan na een tijdje zelfs positief verslavend zijn door bepaalde stoffen die je lichaam aanmaakt tijdens het rennen. Bovendien is de 'Fun Theory' wetenschappelijk bewezen, als je iets leuk en makkelijk maakt passen mensen probleemloos hun gedrag aan.Hardlopen op een positieve manier zien

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om te gaan sporten, afvallen, fitter voelen, net iets zelfverzekerder worden, een moment voor jezelf of juist gezellig met anderen en ga zo maar door. Door je op te geven voor een cursus looptraining zal je al deze aspecten tegenkomen en kan je werken naar je doelen, zonder de motivatie kwijt te raken en niet meer alleen bezig te zijn met ''hoe saai hardlopen is''. Als je namelijk leert hoe je op de juiste manier rent, waar het niet te vermoeiend wordt, maar juist voelt als een bevrijding zal je vanzelf alle andere leuke kanten van hardlopen gaan zien. Naast dat het voor de hand ligt dat je er genoeg calorieën mee verbrandt, zo'n 800 per uur, om na het rondje rennen een wijntje of heerlijke maaltijd niet per se te hoeven overslaan, geeft het je ook de vrijheid om te rennen in de prachtige natuur van Nederland. Als je echt de spirit hebt te pakken, kun je ook op vakantie prachtige plekken tegenkomen tijdens het hardlopen langs de kust of door de bergen, dat is wel iets vermoeiender.


We weten allemaal dat ons klimaat niet altijd doet wat wij willen, maar dat loopt hardlopen niet uit de weg. Het kan soms juist heerlijk verfrissend zijn om door de regen of sneeuw te rennen, en tijdens de zomer word je lekker snel bruin. Gelukkig is de lente al begonnen, dus voor degene die regen en wind voor nu toch nog echt een stap te ver vinden is er nu niks wat je tegen kan houden. Het zal in het begin het meest motiverend werken om met anderen in de groep te lopen, zo kun je elkaar motiveren, maar hardlopen kan je ook een moment rust geven om dingen op een rijtje te zetten en je alleen te concentreren op je ademhaling.
Waarom je moet opbouwen

Het allerbelangrijkste onderdeel bij beginnen aan hardlopen is niet te hard van stapel gaan en opbouwen. Je lichaam moet namelijk de kans krijgen om te wennen aan de inspanning die hardlopen van je vraagt. Geef je spieren en botten daarom de kans hieraan te wennen. Bovendien loop je een hoog risico op blessures, en dat is niet een heel goed begin. Dat je dit zo rustig moet aanpakken komt doordat je lichaam per landing die je maakt tijdens het rennen of hardlopen, binnen enkele milliseconden een belasting moet opvangen van twee- tot driemaal je eigen lichaamsgewicht. Reken dat maar eens uit.


Er zijn genoeg tips en tricks te vinden die uitleggen hoe je dit zo goed mogelijk kan opbouwen, maar dit geldt in het algemeen en kijkt niet naar jouw situatie. Om de persoonlijke aandacht te krijgen van een professional die precies weet hoe jij op de beste manier kan opbouwen en daarmee jouw resultaat kan behalen, is het goed om een coach in te schakelen. Hierdoor kom je er precies achter hoe vaak, hoelang en met welke snelheid je het beste kan rennen. Maar naast deze persoonlijke begeleiding kan deelnemen aan een cursus looptraining ook nog eens erg gezellig zijn, iedereen werkt aan zijn eigen doelen, maar heb je onderling nog wel contact en sta je er niet alleen voor.


Hieronder hebben wij een paar looptraining cursussen onder elkaar gezet, maar naast deze selectie kan je op CourseSpots nog veel meer anderen looptrainingen vinden.Patricia mindful Run (Den Haag)

Naast de 5-weekse run cursus is Patricia ook wandelcoach en geeft hier ook les in. In groepsverband ga je mindful hardlopen en leer je in 5 weken tijd hoe dat precies in zijn werk gaat. De ademhalings- en mindful technieken pas je niet alleen toe bij het hardlopen, maar ook tussendoor, hierdoor ervaar je meer energie en minder stress. De cursus kan worden deelgenomen door beginnend of gevorderde hardloper.


Rob beginnerscursus hardlopen Av40 (Delft)

Bij AV'40 kan je beginnen aan allerlei soorten atletiek sporten voor jong en oud. Bij het starten van de cursus wordt er trainingsschema voor jouw persoonlijke wensen gemaakt en krijg je begeleiding naar jouw niveau. Ondanks dat je zelf sport naar jouw niveau kun je alsnog gezellig in groepsverband werken aan de fitheid en kan je na de cursus een afstand van 3 tot 5 km hardlopen.Raylie Personal Fit Training (Rijswijk)

Bij PFT wordt je gecoacht om je doelen te kunnen bereiken op een realistische manier en passend in jouw levensstijl. Raylie begeleidt je om met plezier mooie resultaten te behalen. Dit alles om jou weer lekker in je vel te laten zitten. Bovendien worden de trainingen van deze beginnerscursus aangepast aan de wensen van elke deelnemer, zodat iedereen tijdens de groepscursus alsnog aan zijn/haar eigen doelen werkt.Wellicht is bootcamp ook wat voor jou, bekijk dan hier het artikel en kom erachter!


Of wil je je laten inspireren om een frisse start met de lente maken? Lees dan hier het artikel.


178 keer bekeken