• sanne068

Ballet een dansstijl voor iedereen


Een echte ballerina worden? Daarvoor is het nooit te laat. Maar ballet is al lang niet meer alleen het klassieke ballet wat we voor ogen hebben, het kan voor zowel kinderen als volwassenen een goede training voor je lichaam zijn en dient als basistechniek voor vele andere dansstijlen. Ballet blijft voor veel kleine kinderen, meisjes en jongens, een droom om aan te beginnen. Dit komt vaak door een hoog prinsessen en tutu gehalte in combinatie met elegante bewegingen en het idee van dansen in een sprookje. Maar naast het feit dat er veel aandacht is voor jong talent kunnen ook volwassenen zich nog steeds wagen aan deze bijzondere vorm van dans.


Ballet voor kinderen

Door op jonge leeftijd al op te gaan in muziek en verbeeldingen te maken, verrijkt je kind zijn of haar fantasie, het geeft ze meer zelfvertrouwen door op jonge leeftijd op een podium te performen en is goed voor de motoriek en soepelheid van hun lichaam. Daarnaast kunnen kinderen meer focus creëren door zich goed te moeten concentreren op alle houdingen, leren ze meer over culturele kennis door het luisteren naar klassieke muziek en zorgt ballet voor veel sociale verbondenheid. Liane van Veldhoven, eigenaresse van Pointeworks, geeft ook met veel enthousiasme les aan jonge kinderen. " Ik vind de allerkleinste het leukst om les te geven. Het is mooi om de ontwikkeling van kinderen te zien, zij gaan steeds meer begrijpen op het gebied van muzikaliteit, manier van bewegen en expressie van gevoelens. Daarnaast kan het voor de iets oudere kinderen ook goed helpen bij het geven van een spreekbeurt, ze leren dan hoe ze in een ruimte moeten staan en hoe ze zich goed kunnen voelen".


Basis voor andere dansstijlen

Ballet wordt gezien als de basistechniek voor andere dansstijlen, zo is het door de jaren heen steeds normaler geworden dat stoere hiphop dansers en breakdancers zich ook aan ballet wagen, om meer evenwicht te creëren en een betere motoriek te ontwikkelen. Tal, eigenaresse van Talvandansen, vertelt hoe zij versteld stond over een van haar eerste leerlingen. "Het was een stoere jongen die aan hiphop deed, totdat hij ging bewegen en ik verbaasd was hoe mooie sierlijke bewegingen hij ineens kon maken. Dat vond ik heel bijzonder en indrukwekkend om te zien''. En ook Liane heeft al vaker mannelijke leerlingen gehad die balletles volgden. Naast andere dansstijlen kan ballet ook voor andere doelen een uitkomst bieden, zo zitten circus artiesten, acteurs, muzikanten en zelfs voetballers op ballet. "Ik heb zelfs leerlingen gehad die de richting van fysiotherapie op zijn gegaan, omdat je constant bezig bent met welke spieren je moet gebruiken" vertelt Liane van Veldhoven.


Ballet voor volwassenen

Ook het ballet als dansstijl op zich kan voor volwassenen die iets nieuws willen leren en aan zichzelf willen werken een mooie uitkomst bieden en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Want het lijkt misschien ingewikkeld om je als volwassen persoon nog ballet houdingen aan te leren, maar daarentegen heb je als volwassene juist meer focus dan als kind en gaat het dus veel makkelijker, waarna je ook nog eens een afgetraind lichaam kan krijgen en kunt werken aan meer balans en soepelheid.


Tal Sofer vertelt hierover " Het is ook niet zozeer belangrijk om tot het uiterste te gaan of te veel te willen, ik vind het juist belangrijker dat je anatomisch verantwoord blijft en over 20 of 40 jaar nog steeds kan dansen. Ik heb bijvoorbeeld nog een 70 jarige vrouwelijke leerling op les die nog prima mee kan doen met de reguliere lessen, zij heeft zich goed aangepast om na al die jaren nog steeds aan ballet te kunnen doen." Hiernaast vertelt Tal ook over een nieuwe techniek genaamd Progressing ballet technique, afkomstig uit Australië, en wat nu naast dat het op professioneel gebied al bekend was, onder de amateur wereld ook steeds bekender wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van grote en kleine pilates ballen waar je ballet oefeningen op doet, door de goede spieren aan te spannen moet je de bal op zijn plaats houden. Tal is gespecialiseerd in deze vorm en geeft hier ook les in in haar studio, evenals Liane. Er is dus voldoende waar je je nog aan kan wagen.


Ben je enthousiast geworden? Bekijk dan hier verschillende ballet leraren bij jou in de buurt. Wij hebben hier een selectie gemaakt met leraren in de buurt van Rotterdam, Delft en Den Haag.Talvandansen (Rotterdam)

Tal is oorspronkelijk geboren in Israël, maar heeft hier haar dans academie en hogeschool afgerond. De lessen die je hier kan volgen worden voor een deel gebaseerd op de Vaganova methode, maar worden ook gecombineerd met hedendaagse inzichten. Met danscombinaties en ballet repertoire ontwikkel je presentatie, dynamiek, muzikaliteit en dansgevoel.Liane Royal Academy of Dance Ballet Technique (Wassenaar)

Voor Liane is muziek in combinatie met dans iets unieks. Ze geeft dan ook met veel passie les aan kinderen vanaf 3 jaar, waar er meer gefocust wordt op kennis maken met de dans en hun muzikaliteit. Vanaf 5 jaar krijgen kinderen langzaam les richting een diploma. Bovendien is hier de mogelijkheid voor audities voor Nederlandse en buitenlandse ballet- en dansacademies.Kitty Heart for Dance (Rijswijk)

Kitty geeft met veel plezier veelzijdig dansles in haar dansstudio. Klassiek ballet is een kunstvorm en dit kan zowel voor het plezier als professioneel beoefend worden. De lessen beginnen met oefeningen aan de barre, om je spieren op te warmen, kracht op te bouwen en techniek te leren. Ook wordt er aandacht besteed aan oefeningen voor de balans en natuurlijk met spitzen.Mira Dans aan de Vliet (Leidschendam)

Mira is een bewogen persoon en heeft al veel dansscholen betreden. Haar doel is om jonge kinderen te stimuleren op iets hoger ballet niveau te dansen. Hierbij is het niet de insteek om in de top te komen, maar op een speelse en ook technische manier ballet onder de knie te krijgen. Ook bij het oefenen met spitzen wordt er zorgvuldig te werk gegaan, om de voetjes niet te beschadigen.Kijk verder voor andere lessen op het gebied van ballet of andere dansstijlen op CourseSpots en vind de les bij jou in de buurt.

15 keer bekeken