• sanne068

5 redenen waarom muziek maken belangrijk is voor je kind


Het maken van muziek, of het nou op een echt instrument is of een voorwerp wat ze tegenkomen, kinderen vinden het prachtig. En ook als ouder heb je er vaak een goed gevoel bij om je kind een muziekinstrument te laten spelen. Maar naast dat kinderen het vooral leuk vinden werkt het maken van muziek ook heel positief op de ontwikkeling van je kind. Want naast dat kinderen hun emotie kwijt kunnen in muziek en het ze helpt om met gevoelens om te gaan, waar het ze troost, rust of blijheid geeft, werkt het ook goed voor de concentratie en sociale vaardigheden. Hieronder hebben wij 5 belangrijke redenen onder elkaar gezet, waarom muziek maken belangrijk is voor je kind.


1. Slimmer door muziek maken

Er zijn al heel wat wetenschappers die onderzoek naar de vraag hebben gedaan, wordt je kind slimmer door muziek maken? Het antwoord daarop is, Ja. Zelf muziek maken verhoogt het IQ van kinderen. Dit komt doordat in de linker hersenhelft de spraak en intellect worden geregeld en in de rechter hersenhelft de gevoelstoestand, tijdens het muziek maken zijn deze hersenhelften sterk met elkaar verbonden. Zo stimuleert muziek maken de neuronen waardoor er betere onderlinge verbindingen ontstaan.2. Verhelpen van taalproblemen

Een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen zijn taalproblemen, ze hebben moeite met lezen/schrijven. En kinderen die hier last van hebben, hebben vaak ook moeite met luisteren. Zo kunnen zij niet goed verschillende klanken onderscheiden. Kinderen die muziek maken, waaronder instrumenten bespelen maar ook zingen, hebben hier een voorsprong op, want muziek zorgt ervoor dat de hersenen veel makkelijker met klanken om kunnen gaan. Op deze manier zullen de klanken in de taal ook beter uit elkaar worden gehouden. Bovendien geldt het dat de hersendelen sterk in ontwikkeling zijn en dus erg gevoelig, in de periode dat je kind op de basisschool zit. In deze periode is het dus juist belangrijk dat muziek optimaal kan bijdragen aan de leerprestaties en emotionele intelligentie van je kind.3. Meer zelfvertrouwen

Jouw kind komt in zijn jonge jaren genoeg kleine en grote struikelblokken tegen, maar door een instrument te bespelen kunnen deze makkelijk overwonnen worden. Dit gebeurd geleidelijk doordat ze steeds beter worden in het oplossen van problemen en zo sneller wat kunnen wat andere leeftijdsgenootjes niet kunnen. Op deze manier wordt hun zelfvertrouwen versterkt en worden ze ook in niet-muzikale situaties mentaal versterkt.


4. Sociale vaardigheden en goede samenwerking

Bij muzieklessen denk je misschien snel aan privélessen, maar het is het ook mogelijk om je kind muziek te laten leren met anderen tijdens de lessen, hierbij kan je denken meestal denken aan een groepje van maximaal 3 kinderen, zodat elk kind nog voldoende persoonlijke aandacht kan krijgen. Bovendien kan je kind deelnemen in een band of orkest. Op deze manier kunnen ze leren rekening te houden met elkaar en leren naar elkaar te luisteren. Ze kunnen leren dat het belangrijk is om elkaar te ondersteunen of om aan te passen, als je kind hoort dat hij te snel of te hard speelt, zal hij of zij zich moeten aanpassen aan de groep. Jouw kind leert hierdoor als persoonlijk leerproces anderen te respecteren, wat resulteert in sociale competentie en erg belangrijk is om op jonge leeftijd mee leren om te gaan.


5. Meer concentratie en geduld

Geduld is een schone zaak, zeker voor kinderen. Maar door een muziekinstrument te spelen, leert je kind geduldig te blijven en een doel te bereiken door weken, maanden of jaren te oefenen. Dat oefenen kost concentratie, maar door uiteindelijk te zien en horen dat het is gelukt, leert je kind ook in andere situaties door te zetten en niet snel op te geven.
Nu heerst er nog de vraag, welk instrument is het beste voor mijn kind? Dat valt eigenlijk alleen te beantwoorden door wat uit te proberen. Laat je kinderen in contact komen met de verschillende instrumenten of geef je op voor introductielessen om te zien waar je kind het meest enthousiast van wordt. Het ene kind vind het namelijk geweldig om op een instrument te moeten blazen, zoals een saxofoon of dwarsfluit en de ander is liever alleen met zijn of haar handen bezig op een piano, gitaar, of wellicht is zingen wel helemaal wat voor hem of haar.


Om je alvast op weg te helpen hebben wij hier een selectie van leraren gemaakt die elk een ander instrument bespelen en in les geven.
Mirjam De Haagse MuziekCentrale (Den Haag)

Mirjam haar dwarsfluit lessen bestaan naast veel leren ook in het teken van plezier en enthousiasme. In een zonnige studio in een tuin verzorg ze haar lessen en leer je alles over de beheersing van je instrument. Ze besteedt daarom veel tijd aan het maken van een mooie toon en goede vinger- en ademtechniek. Daarnaast vindt zij samenspel erg belangrijk en brengt zij jongeren graag in contact met de Vereniging Hofstads Jeugd Orkest.
Jan Vermeulen Gitaarles (Den Haag)

Na meer dan 25 jaar in bands te hebben gespeeld en in projecten heeft deelgenomen, deelt Jan graag zijn kennis en ervaring met zijn leerlingen. Hij vindt het belangrijk dat je niet alleen akkoorden en toonladders leert stampen, maar ook leert vertrouwen op je eigen gevoel, oren en plezier hebben in het maken van muziek. Dus zorgt hij voor een goede mix tussen het leren en wat de leerling leuk vindt.
Tineke De Haagse MuziekCentrale (Den Haag)

Tineke heeft zich ontwikkeld als veelzijdig zangpedagoge en staat open voor verschillende muziekstijlen. Ook vind zij het belangrijk om als docent te blijven groeien en doet dan ook nog veel mee aan cursussen. Verder vindt Tineke dat jouw stem uniek is en wil dan ook samen met de leerling opzoek naar een eigen stijl en stem. Uiteraard worden zaken als timing, dynamiek en interpretatie ook behandeld.
Fred Pianoles (Den Haag)

Fred is een bewogen persoon die al veel verschillende ervaringen heeft opgedaan op het gebied van muziek en piano spelen. Zo componeert hij ook zelf muziek voor films en speelt hij in bands. Bij Fred krijg je op een ontspannende en leuke manier les en blijf je gemotiveerd om de lessen te volgen. Jij bepaalt zelf het tempo en mag er zoveel tijd insteken als je wilt/kunt.Nick ProStudios Saxofoon les (Den Haag)

Bij Nick worden de saxofoon lessen aan de hand van een muziek stappenplan behandeld. Je wordt persoonlijk behandeld en kan jouw planning naar eigen inbrengen maken. Dit kan naar eigen behoefte aangepast worden. Iedereen is welkom en er kan zelfs online les worden aangeboden! Als je nog wilt verkennen is een introductieles ook beschikbaar.Naast deze leraren en instrumenten kun je op onze site nog veel meer muziekinstrumenten en leraren vinden.

38 keer bekeken