Dit leer je bij zangles 🎤 🎶

Zangles: is dat niet eng? Wat leer je dan precies? En is het iets voor mij? Cursisten Leoni en Bianca vertellen je meer over hun ervaringen, zodat je kunt beslissen of jij het ook aandurft!

Leoni is presentatrice, vlogger, model en zangeres, en heeft al jarenlang zangles: “Ik blijf nieuwe dingen leren en ik wil mijn stem in goede conditie houden.” Bianca zingt meer als hobby, al is ze wel aangesloten bij een boekingskantoor waardoor ze op bruiloften en feestjes zingt: “Ik heb zangles genomen om aan mijn techniek te werken en vooral ook om voluit te durven zingen.”

Leoni Zangles

Leonie tijdens een van haar optredens

Durven zingen

Voor Bianca was het ‘durven zingen’ wel een dingetje: “Ik zong al heel graag, maar vond het eng om dit te doen als mensen echt bewust luisterden. Dat is bij zangles natuurlijk helemaal zo: je staat daar en moet in een volledig stille ruimte ineens gaan zingen voor iemand die er heel veel verstand van heeft. Een behoorlijke drempel, maar ik ben enorm blij dat ik het heb gedaan: ik ben veel beter gaan zingen, en door het meer te doen wordt het ook steeds minder eng.” 

Conditie opbouwen

Leoni begon met zangles om haar techniek te verbeteren: “Ik was vroeger altijd dat meisje dat meeging op schoolreisje, en daarna een week niet meer kon praten doordat ik zo schor was. Iets wat ik nu in mijn werk als presentatrice en vlogger echt niet kan gebruiken.” 

Door zangles te volgen bouwde ze ‘conditie’ op: ze leerde hoe ze haar stem goed moest gebruiken door goed adem te halen, niet te ‘knijpen’ met je stem en vooral heel veel zangoefeningen te doen. “Ik had op een gegeven moment zelfs een poliep op mijn stem. Voor mij echt killing omdat ik mijn werk niet kan doen zonder stem. Doordat ik al jarenlang les had én extra oefeningen kreeg ben ik er heel goed doorheen gekomen. Zonder de hulp van mijn toenmalige zangleraar was dat echt niet gelukt.”

Beter zingen

Beide dames geven aan dat ze vooral ook beter zijn gaan zingen. Leoni: “Dat vind ik het fijne aan zangles: je hebt iemand achter je die je coacht, en waardoor je noten waarvan je dacht dat je ze nooit zou halen, ineens tóch kunt halen.” Bianca vult aan: “Dat had ik ook! Mijn zanglerares zong dan zelf het stukje voor en liet zien hoe ik, door op de juiste manier te ademen en kracht te zetten vanuit je middenrif, die noot ook kon halen. Zo gaaf als dat dan ook echt lukt!”

"Door kracht te zetten vanuit je middenrif kun je hoge noten tóch halen"

Wat ze verder leerden tijdens de lessen? Bianca: “Je leert een aantal toonladder-oefeningen om je bereik te vergroten. Maar je bent vooral bezig met echt zingen: een liedje steeds opnieuw zingen - bij de ene lerares door een karaoke-versie op YouTube aan te zetten, en bij de andere lerares op de muziek die ze op de piano speelde - en steeds pak je dan weer een stukje aan dat beter kan. Ik heb zelfs eens op de grond gelegen om op een andere manier te leren zingen. Of ik stond helemaal in de hoek van de kamer om te leren hoe ik volume kan halen zonder mezelf te overschreeuwen.”

Bianca Zangles

Bianca tijdens een van haar optredens

Performance verbeteren

Bianca vertelt dat ze ook aan haar performance werkte met zangles: “Ik werd gevraagd voor een talentenklas op zaterdag. Met een paar meiden gingen we daar op verschillende onderwerpen nog dieper in. We hebben een keer les gehad in samenzang; heel bijzonder om te merken wat het samenvoegen van verschillende zanglijnen kan opleveren. Een ander onderwerp was stage performance: hoe sta je, waar laat je je handen als je zingt (en hoe voorkom je het ‘zanghandje’ waarbij je de hoogte van de noten met je handen aangeeft), waar kijk je naar. Die lessen gebruik ik zelfs als ik gewoon met iemand sta te praten.”

"Je leert niet alleen zingen, maar ook hoe je moet staan, waar je je handen laat. Ook handig voor gewone gesprekken!"

Leoni heeft inmiddels van vele verschillende zangleraren les gehad: “Ik heb privéles gehad, zat in een koor, heb in verschillende bandjes gespeeld: ik had dus steeds een andere behoefte qua les. Door met verschillende mensen te werken leer je steeds weer iets nieuws. Ik heb daarom nog steeds zangles en blijf dat voorlopig ook zo houden, ik vind het veel te leuk om te stoppen!”


Ook beter leren zingen? Bekijk dan welke zangleraren er bij jou in de buurt klaar staan om je te leren hoe je de juiste tonen zingt, hoe je goed ademhaalt en hoe je goed op het podium staat. Veel plezier met zingen!